zaterdag 3 april 2010

Virussen rond ramp Moskou in omloop

Schadelijke sites bovenaan in zoekresultaten

Elke wereldschokkende ramp is een aanleiding voor cybercriminelen om malware te verspreiden. De eerste virussen rond de zelfmoordaanslagen in Moskou afgelopen maandag waren vlak erna al in omloop.

De cybercriminelen passen hun tactieken van zoekmachine-optimalisatie aan, zodat de kwaadaardige links met virussen zich bovenaan in de zoekresultaten bevinden.

Gedurende twee uur stonden twee van zulke links in de top twee wanneer je zocht naar ‘Moscow subway explosion’. Nu staan er schadelijke resultaten in de top elf als je zoekt naar ‘Moscow bombing’.

Ook op Twitter
Niet alleen Google levert malware op. Ook de tweets van Twitter bevatten schadelijke links.

Als je vervolgens op deze links klikt, verschijnt er een valse scanningpagina. Daarop staat dat je computer kwetsbaar is voor malware. Het advies is om je systeem te laten controleren door het scanningprogramma (een FAKEAV-bestand), alleen is dat dus een virus.

Het is inmiddels een bekend fenomeen dat cybercriminelen populaire onderwerpen aangrijpen om virussen te verspreiden. Daarom is het verstandig om extra alert te zijn wanneer je naar informatie over zo’n onderwerp zoekt.

bron: ZDNet

Geen opmerkingen:

Een reactie posten